Denne blog er reklamefinansieret. Denne artikel skal ses som en reklame.

Brug farver når du maler

Drømmer du om at gøre dit hjem lidt mere farverigt?

Farver kan være med til at personliggøre dit hjem og give kulør på tilværelsen. Men det er ikke helt ligegyldigt hvilke farver du vælger, da farvevalget påvirket husets stemning og udtryk meget.

Det er blevet meget moderne at bruge farve i den moderne indretning. Alt skal ikke blot være hvidt. Det betyder dog ikke at du skal male alt i farver, da det hurtigt kan blive for voldsomt og give et kaotisk udtryk.

Ofte bruger man farve som kontrast til det hvide, hvilket kan give utroligt smukke resultater.

I denne artikel vil vi kigge lidt på farver og farvevalg. Hvornår de enkelte farver passer godt ind og forsøge at inspirerer dig til at skabe noget unikt.

Vi kigger på hvilke farver der passer til hvilke rum. Hvad de enkelte farver betyder og hvordan du bedst selv farver dine vægge.

Farver har betydning for fornemmelsen af rummets størrelse

Udover at bruge farver til at skabe personlige udtryk og kontrast til det hvide, kan man bruge farver til at påvirke fornemmelsen af rummets størrelse. Hvordan farverne anvendes kan påvirke øjnene og hjernens opfattelse af rummets størrelse.

Man kan ændre den visuelle opfattelse af et rum og snyde øjet til at give rummet helt andre dimensioner. Har man eksempelvis et unaturligt langt rum, kan man få rummet til at synes kortere. Eller man kan visuelt sænke lofthøjden eller gøre rummet bredere.

Eksempler:

Gøre et rum længere

Har du et kort bredt rum, kan du med fordel male siderne mørkere end endevæggen. Det gør rummet mere harmonisk og siderne absorbere lyset, mens enden reflektere det. Dermed vil rummet synes smallere, men længere.

Gøre et rum lavere

Har du et rum med unaturlig højt til loftet, så kan du snyde øjet ved at male loftet i en mørkere nuance.

Gøre rummet kortere

Har man et rum som er meget smalt, kan man med fordel male endevæggen i en mørkere farve end sidevæggene. Det giver et mere harmonisk rum, som vil virke bredere end det er.

Mal kanter med farve som står knivskarpt

Hvis du ikke ønsker at din vægge skal være helt hvide eller helt farvede, kan man lave smukke og unikke kanter. Hvis du gerne vil male din væg med et knivskarpt farvet felt, som kan gå fra loft til gulv eller måske males kvadratisk, kan du følge denne guide:

1) Streg feltet / kanten op. Benyt et vaterpas til at lave lodrette steger (Eller vandrette, hvis kanten er vandret)
2) Sæt malertape på efter stregen. Husk at sætte malertapen 1-2 millimeter fra stregen, så den bliver overmalet senere i processen. Evt. brug masking-tape, som fungerer perfekt til kanter.
3) Mal tapen med hvid maling. Tapen bliver lukket for gennemtræk og underløb af den kommende farve.
4) Når den hvide maling er tør, kan du male den endelige farve forsigtigt ned langs kanten med en pensel.
5) Mal nu langs indersiden af feltet med den farvede maling med en rulle. Vær forsigtig med malingen og sørg for ikke at male udenfor tapen.
6) Mal det resterende felt ud med den farvede maling.
7) Inden malingen er helt tør, skal du fjerne malertapen. Men det er dog vigtigt at malingen har siddet lidt, så den ikke er våd. Nu skulle du have en skarp flot kant.

Farvernes betydning

Lilla

Lilla er en rolig farve, som man ofte forbinder med romantik. Den forbindes også med spiritualitet, kreativitet, magi og mystik!

Nogle synes at den i de mørkere nuancer virker trist og dyster, men med alle farver er det jo i sidste ende hvad du forbinder den med.

Måske synes du blot at den er smuk.

Kan være et godt valg som kontrast til hvid i eksempelvis stuen.

Men den kan også blive for dominerende, hvis den anvendes i stor stil.

Grøn

Håbets farve eller naturens farve. En farve som mange forbinder med afslapning og harmoni.

Det er en af de mest populære farver at anvende i indretningen i dag.

Grøn er meget behagelig for øjet og kan anvendes i alle husets rum, men som med alle farver, kan man selvfølgelig overdrive.

Fungerer rigtig godt som kontrast til den hvide maling.

Rød

Rød er intens og symbolisere lidenskab og det som dermed medfølger. Men den er dog ikke anbefalet til soveværelset, da det ikke er en afslappende farve.

Undersøgelser viser faktisk at den kan være med til at øge dit blodtryk og åndedræt, hvilket ikke er ønskværdigt, hvis man blot skal sove.

Rød anvendes ofte til at pifte ting op med.

Blå

Er en rolig og harmonisk farve, som ofte anvendes i soveværelset.

I de lyse nuancer signaleres der ro og forståelse, mens de mere mørke nuancer ofte forbindes med seriøsitet og integritet.

Den fungerer godt i hele huset, om det er stue, soveværelse, badeværelse eller et andet rum. Ekstremt populær farve i disse år.

Orange

Orange er energi og vildskab. Anvendes ofte i boligindretning i stedet for rød, da den er mindre intens. En velegnet kontrastfarve i eksempelvis stuen.

Mange synes den er for hidsig, men måske matcher den dit temperament perfekt.

Kan være en rigtig god farve, hvis du ønsker at skabe et varmt udtryk, f.eks. i rum med et højt lysindfald.

Grå

I mange danske hjem der anvendes de grå nuancer som kontrast til det hvide.

Nogle synes det er en kedelig farve, mens andre elsker det afslappende og beroligende look.

Grå fungerer rigtig godt f.eks. i den modsatte ende af stuen end indgangen, hvor man får den dominerende kontrast som skaber dybde i rummet.

Gul

En vild farve som kan anvendes med forsigtighed. Nogle synes det er en fantastisk farve, som giver energi til et rum. At den kan medvirke til at skærpe ens koncentration.

Mens andre synes det er en lidt svær farve. Undersøgelser har vist at babyer græder mere i et gult rum, så det er måske ikke den perfekte farve til børneværelset. Man forbinder ofte den lidt mørkere gule med advarsel, mens den lysere nuancer kan signalere energi og glæde.