Denne blog er reklamefinansieret. Denne artikel skal ses som en reklame.

Sådan maler du et træloft

Inden du går i gang med at male dit træloft, er der noget forarbejde som bør gøres. Det er altid en god idé at sætte sig ind i hele processen, inden man går i gang.

Du kan ikke male trælofter med alle slags malinger og der er nogle teknikker som er gode at være bevidste om.

I denne artikel samler vi alle de råd du skal bruge, for at kunne male dit træloft optimalt.

Skal du have malet dit træloft?

Hvis du gerne vil have professionel hjælp til maling af træloft, kan du bestille 3 uforpligtende tilbud på opgaven. Du skal blot udfylde lidt simple informationer om projektet og herefter afvente at tilbuddene rammer din mail-boks. Det er 100% uforpligtende og du bestemmer selv om du vil gå videre med et af tilbuddene.

Hvordan maler man bedst loft?

Vi har lavet en simpel checkliste, som du kan følge hvis du vil male dit træloft:

1: Inden du går i gang med at male

Du skal bruge følgende til at male dit træloft:

  • Grundrens / klud / spand.
  • Afdækning (Plast, pap eller hvad du nu foretrækker).
  • Spærrende grunder eller spærrende maling. Eventuelt også knastlak.
  • Maling (Hvis du ikke blot benytter dig af spærrende maling – Være obs på om malingen er beregnet til træloft). Prøv vores beregner til at udregne mængden af loftmaling.
  • Malerrulle (Gerne med teleskopstang).
  • Pensel.
  • Malerbakke.
  • Eventuelt en trappestige/skammel (Afhængigt af højden på loftet og din højde).

Du skal vurdere om dit træ skal forberedes til malingen. Hvis det er et nyt træloft eller det aldrig er blevet behandlet før, skal du have blokeret træet for “gennemslag”, ellers vil harpiks, olie og knaster trænge igennem.

Du skal have afdækket gulve og vægge, da det er uundgåeligt at der bliver spildt maling under processen.

2: Rengøring af loftet

Inden du starter malerarbejdet, skal du have renset loftet for sod, støv, harpiks, spindevæv, mv. Fej loftet grundigt med en kost og rengør derefter loftet med grundrens og lad det tørre.

Nogle vælger du at undlade at benytte sig af grundrens af frygt for at træet skal rejse sig (Og slibes). Her maler de blot en ekstra gang.

3: Beskyttelse med en spærrende maling eller spærregrunder

Hvis din maling er spærrende, behøves du ikke at male med spærregrunder først. Men hvis træet er ubehandlet, bør du give loftet en omgang spærregrunder. Hvis der er mange knaster, kan det være nødvendigt at gøre det af flere omgange.

Nogle vælger at bruge en speciel knastelak til knasterne, inden de grunder, for at være hel sikker.

4: Maling af loftet

Først males kanterne hele vejen rundt. Man begynder ved at male skyggelisterne og sørger for at malingen kommer godt ind i samlingen.

Mal herefter kanterne med en alm. lille malerrulle. Og mal efter med pensel, for at sikre dig at malingen kommer ordenligt op i profilerne.

Derefter kan du male resten af loftet med en langhåret rulle. Gerne på en teleskopstang. Lad vær med at trykke alt for hårdt, da det stænker mere. Før malerrullen roligt frem og tilbage, indtil at malingen er ført godt op i profilerne.

Husk at lade malingen tørre grundigt, inden du eventuelt giver loftet et nyt lag.

Spørgsmål og svar:

Kan man male træloft med rulle?

Ja med en langhåret malerrulle vil man kunne male loftet. Det er langt nemmere hvis man har en teleskopstang til arbejdet, men man kan også klare det hele uden. Det er dog nødvendigt med en pensel til kanterne og skyggelisterne.

Er det svært at male loft?

Nej, det er ikke svært at male et loft. Det tager bare tid. Langt de fleste vil selv kunne male deres loft, hvis de blot giver sig tid til at klare alle processerne i ro og mag.

Kan man male uden grunder?

Ja du kan godt male uden grunder, især hvis du bruger en spærrende maling. Eller hvis der har været anvendt spærrende grunder eller spærrende maling tidligere og der ikke er trukket noget igennem.

Kan man spraymale lofter?

Ja du kan godt spraymale profilbrædder og andet loft. Det er en anden teknik der skal anvendes, end den vi har beskrevet. Husk at lakke knasterne til inden.

Kan man male træloft med vægmaling?

Ja, du kan godt bruge vægmaling som loftmaling, men ikke loftmaling som vægmaling.

Hvor ofte skal loftet males?

Hvor ofte du skal male dit loft afhænger typisk af hvordan det ser ud. Slitagen på loftet vil variere fra bolig til bolig og afhænge meget af hvordan du lever og benytter din bolig. Det er ikke unormalt at der kan gå mere end 10 år mellem at dine lofter trænger til maling.